Røkt ørret Dårtås-style
Fiskefiletter klare for en tur i røykboksen. En slik filet pr. pers. til frokost eller lunsj. |
Vi er så heldige at
vi har tilgang på et godt ørretvann hvor vi har lov til å sette garn.
Ørreten
vi får der er fast og fin i kjøttet, knall rød. Snitt størrelsen ligger på ca.
30 cm. Dette er super størrelse for varmrøyking. Vi har flere måter å tilberede
herlighetene på, men en av barnas, og vi voksenes klare favoritter er
å varmrøyke fisken. Servert på brød, med godt smør og rømme, blir den varmrøkte
ørreten en kulinarisk opplevelse.
Noen ganger er vi
til og med så frekke at vi serverer den med en salsa av tomat, løk, olivenolje
og salt og pepper.
Slik fungerer det:
Beregn 1/2 ørret (30 cm str.) pr. pers.
Kvelden før du skal røyke fisken er det viktig å salte godt i buken på fisken. Bruk gjerne litt sukker i tillegg. Og sist men ikke minst. Fyll buken med friske urter. Timian fungerer kjempe fint f.eks. Legg litt press på fisken, og sett den kjølig over natta.
Det går fint å la fisken stå i noen timer også, men som sagt. Aller best blir den om den får stå med salt og urter over natta.
Til røykingen bruker vi spon av lautre. Det er ulike oppfatninger om hva som er aller best, mens vår erfaring er at det blir knall godt uansett. ABU selger flis av bøk til sine røykbokser. Det er ikke noe galt med flisa til ABU, men vi synes nå det er godt å tælje spona sjøl. Sist brukte vi grå or, kombinert med noen greiner av eple tre. Det fungerte kjempe fint. I tillegg liker vi å putte i noen einer kvister, og da gjerne med bærene på. Dette gir en utsøkt aroma.
Abu-røyken i bruk |
Så setter du røykboksen på plass i stativet som følger med. Da har du plass til brennerboksen under røykboksen. Fyll rødsprit i brenneren, og fyr opp. Vanligvis trenger fisken rundt 15 min. i røykboksen, før det er på tide å servere varmrøykt ørret med godt brød, smør og rømme. Salt og pepper på toppen er en selvfølge. Og prøv å gjør som oss en gang da vel. Server med salsa i stede for rømme.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar